Το θυμάρι (thymus vulgaris) είναι ένας θάμνος που το ύψους του φθάνει τα 30 εκατοστά, είναι εξαιρετικά ανθεκτικός. Τα φύλλα του έχουν πράσινο χρώμα, ελαφρώς κυρτά με πολύ άρωμα. Τα φύλλα του θυμαριού, όταν ξεραθούν, αποκτούν καφεπράσινο χρώμα και αναδύουν το άρωμα τους όταν θρυμματιστούν. Η γεύση τους είναι πολύ δυνατή, ελαφρώς καυστική και πλούσια. Τα άνθη του συνήθως έχουν λιλά χρώμα. Τα συναντάμε σε όλες τις μεσογειακές περιοχές της Ευρώπης. Το θυμάρι περιέχει θυμόλη, ένα από τα σημαντικά αιθέρια έλαια, το οποίο έχει βρεθεί ότι έχει αντισηπτικές, αντιμυκητιακές ιδιότητες. Άλλα πτητικά έλαια του θυμαριού είναι το carvacolo, βορνεόλη και το γερανιέλαιο .
Ιδιότητες |
Πληγές: το θυμάρι μπορεί να χρησιμοποιηθεί τοπικά ως αντισηπτικό και αντιμικροβιακό για τις μικρές πληγές και γρατζουνιές.
Στόμα και Λαιμός: χρησιμοποιείται για στοματικές πλύσεις εξαιτίας της αντισηπτικής δράσης του καθώς και στην λαρυγγίτιδα, στην βελτίωση της κακής αναπνοής, στην αμυγδαλίτιδα, και στην φλεγμονή του στόματος. Ανακουφίζει από βήχα, πονόλαιμο και τα συμπτώματα της βρογχίτιδας.
Φαλάκρα: τελευταίες έρευνες δείχνουν ότι το θυμάρι μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην γυροειδή αλωπεκία (μπαλώματα φαλακράς). Μείγμα ελαίων θυμαριού, λεβάντας, δεντρολίβανου με ξύλο κέδρου βελτιώνει την ανάπτυξη των μαλλιών για τα άτομα με γυροειδή αλωπεκία.
Στομάχι: μπορεί να βοηθήσει να ανακουφιστείτε από γαστρεντερικά αέρια, κολικούς, διάρροιες, ως διεγερτικό της όρεξης.
Δέρμα: μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε δερματικές παθήσεις.
Δυσπραξία: λαμβάνοντας θυμάρι μαζί με έλαιο από νυχτολούλουδο, ιχθυέλαιο, και βιταμίνη Ε έχει αποδειχθεί ότι τα παιδιά για να επωφεληθούν τα παιδιά με δυσπραξία (μια νευρολογική διαταραχή που επηρεάζει την κίνηση).
Χρήση |
Για τον ερεθισμένο λαιμό μπορούμε να κάνουμε γαργάρες με χλιαρό νερό θυμαριού ή πίνοντας μερικές γουλιές αφεψήματος θυμαριού, ανακούφιση από βήχα και πονόλαιμο.
Για να κάνετε μια κομπρέσα θυμαριού προσθέτετε 1 φλιτζάνι βραστό νερό σε 11 γραμμάρια αποξηραμένα φύλλα και άνθη και αφήνετε για 10 λεπτά. Με ένα πανί το εφαρμόζετε στο δέρμα.
Τα αποξηραμένα φύλλα και τα άνθη του θυμαριού χρησιμοποιηθούν για την δημιουργία αφεψήματος, εκχυλίσματος και βάμματος. Η συνηθισμένη δόση είναι 1 γραμμάριο έως 8 γραμμάρια για καθημερινή χρήση.
Τα αποξηραμένα φύλλα και τα άνθη του θυμαριού χρησιμοποιηθούν για την δημιουργία αφεψήματος, εκχυλίσματος και βάμματος. Η συνηθισμένη δόση είναι 1 γραμμάριο έως 8 γραμμάρια για καθημερινή χρήση.
Μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως μπαχαρικό στην κουζίνα για να αρωματίσουμε ψάρια, κρέατα και διάφορες σάλτσες, σούπες κ.λ.π. Είναι ένα από τα βασικά συστατικά του λικέρ βενεδικτίνη.
Το θυμάρι είναι ιδιαίτερα αγαπητό στις μέλισσες και το θυμαρίσιο μέλι είναι εξαιρετικής ποιότητας.
Ασφάλεια
Το θυμάρι δεν πρέπει να λαμβάνεται ταυτόχρονα με αντιπηκτικά φάρμακα. Μπορεί να υπάρξει αλληλεπίδραση με τα ακόλουθα φάρμακα: αντιαιμοπεταλιακά (π.χ. ασπιρίνη, κλοπιδογρέλη, τικλοπιδίνη), αντιπηκτικά (π.χ. βαρφαρίνη, sintrom).
|
Βασικά | Θρεπτική Αξία | Ποσοστό ΗΑ |
Αρχή | Θρεπτικών Αξία | Ποσοστό RDA |
Ενέργεια | 101 Kcal | 5% |
Υδατάνθρακες | 24.45 g | 18% |
Πρωτεΐνη | 5,56 g | 10% |
Σύνολο Fat | 1,68 g | 8,4% |
Χοληστερίνη | 0 mg | 0% |
Φυτικές ίνες | 14,0 g | 37% |
Βιταμίνες | ||
Το φυλλικό οξύ | 45 μg | 11% |
Νικοτινικό οξύ | 1.824 mg | 11% |
Παντοθενικό οξύ | 0.409 mg | 8% |
Πυριδοξίνη | 0.348 mg | 27% |
Ριβοφλαβίνη | 0.471 mg | 36% |
Θειαμίνη | 0.48 mg | 4% |
Η βιταμίνη Α | 4751 IU | 158% |
Βιταμίνη C- | 160,1 mg | 266% |
Ηλεκτρολύτες | ||
Νάτριο | 9 mg | 0,5% |
Κάλιο | 609 mg | 13% |
Μέταλλα | ||
Ασβέστιο | 405 mg | 40,5% |
Σίδερο | 17.45 mg | 218% |
Μαγνήσιο | 160 mg | 40% |
Μαγγάνιο | 1.719 mg | 75% |
Μαγγάνιο | 106 mg | 15% |
Ψευδάργυρος | 1.81 mg | 16,5% |
Φυτο-θρεπτικά συστατικά | ||
Καροτίνη-β | 2851 μg | - |
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου