Πέμπτη 26 Δεκεμβρίου 2013

Θυμάρι

Θυμαρι Βοτανο
Το θυμάρι (thymus vulgaris) είναι ένας θάμνος που το ύψους του φθάνει τα 30 εκατοστά, είναι εξαιρετικά ανθεκτικός. Τα φύλλα του έχουν πράσινο χρώμα, ελαφρώς κυρτά με πολύ άρωμα. Τα φύλλα του θυμαριού, όταν ξεραθούν, αποκτούν καφεπράσινο χρώμα και αναδύουν το άρωμα τους όταν θρυμματιστούν. Η γεύση τους είναι πολύ δυνατή, ελαφρώς καυστική και πλούσια. Τα άνθη του συνήθως έχουν λιλά χρώμα. Τα συναντάμε σε όλες τις μεσογειακές περιοχές της Ευρώπης.   Το θυμάρι περιέχει θυμόλη, ένα από τα σημαντικά αιθέρια έλαια, το οποίο έχει βρεθεί ότι έχει αντισηπτικές, αντιμυκητιακές ιδιότητες. Άλλα πτητικά έλαια του θυμαριού είναι το carvacolo, βορνεόλη και το γερανιέλαιο .

     Ιδιότητες
Πληγές: το θυμάρι μπορεί να χρησιμοποιηθεί τοπικά ως αντισηπτικό και αντιμικροβιακό για τις μικρές πληγές και γρατζουνιές. 

Στόμα και Λαιμός: χρησιμοποιείται για στοματικές πλύσεις εξαιτίας της αντισηπτικής δράσης του καθώς και στην λαρυγγίτιδα, στην βελτίωση της κακής αναπνοής, στην αμυγδαλίτιδα, και στην φλεγμονή του στόματος. Ανακουφίζει από βήχα, πονόλαιμο και τα συμπτώματα της βρογχίτιδας.

Φαλάκρα: τελευταίες έρευνες δείχνουν ότι το θυμάρι μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην γυροειδή αλωπεκία (μπαλώματα φαλακράς). Μείγμα ελαίων θυμαριού, λεβάντας, δεντρολίβανου με ξύλο κέδρου βελτιώνει την ανάπτυξη των μαλλιών για τα άτομα με γυροειδή αλωπεκία.

Στομάχι: μπορεί να βοηθήσει να ανακουφιστείτε από γαστρεντερικά αέρια, κολικούς, διάρροιες, ως διεγερτικό της όρεξης.

Δέρμα: μπορεί να χρησιμοποιηθεί  και σε δερματικές παθήσεις.

Δυσπραξία: λαμβάνοντας θυμάρι μαζί με έλαιο από νυχτολούλουδο, ιχθυέλαιο, και βιταμίνη Ε έχει αποδειχθεί ότι τα παιδιά για να επωφεληθούν τα παιδιά με δυσπραξία (μια νευρολογική διαταραχή που επηρεάζει την κίνηση).

     Χρήση
Για τον ερεθισμένο λαιμό μπορούμε να κάνουμε γαργάρες με χλιαρό νερό θυμαριού ή πίνοντας μερικές γουλιές αφεψήματος θυμαριού, ανακούφιση από βήχα και πονόλαιμο.

Για να κάνετε μια κομπρέσα θυμαριού προσθέτετε 1 φλιτζάνι βραστό νερό σε 11 γραμμάρια αποξηραμένα φύλλα και άνθη και αφήνετε για 10 λεπτά. Με ένα πανί το εφαρμόζετε στο δέρμα.

Τα αποξηραμένα φύλλα και τα άνθη του θυμαριού χρησιμοποιηθούν για την δημιουργία αφεψήματος, εκχυλίσματος και βάμματος. Η συνηθισμένη δόση είναι 1 γραμμάριο έως 8 γραμμάρια για καθημερινή χρήση.

Μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως μπαχαρικό στην κουζίνα για να αρωματίσουμε ψάρια, κρέατα και διάφορες σάλτσες, σούπες κ.λ.π. Είναι ένα από τα βασικά συστατικά του λικέρ βενεδικτίνη.

Το θυμάρι είναι ιδιαίτερα αγαπητό στις μέλισσες και το θυμαρίσιο μέλι είναι εξαιρετικής ποιότητας.

     Ασφάλεια
Το θυμάρι δεν πρέπει να λαμβάνεται ταυτόχρονα με αντιπηκτικά φάρμακα.  Μπορεί να υπάρξει αλληλεπίδραση με τα ακόλουθα φάρμακα: αντιαιμοπεταλιακά (π.χ. ασπιρίνη, κλοπιδογρέλη, τικλοπιδίνη), αντιπηκτικά (π.χ. βαρφαρίνη, sintrom).

Ο παρακάτω πίνακας δείχνει την θρεπτική αξία των 100 γραμμαρίων φρέσκων φύλλων θυμαριού, όπως και την αναλογία των Ημερήσιων Αναγκών (ΗΑ) του μέσου ανθρώπινου οργανισμού.

ΒασικάΘρεπτική ΑξίαΠοσοστό ΗΑ
ΑρχήΘρεπτικών ΑξίαΠοσοστό RDA
Ενέργεια101 Kcal5%
Υδατάνθρακες24.45 g18%
Πρωτεΐνη5,56 g10%
Σύνολο Fat1,68 g8,4%
Χοληστερίνη0 mg0%
Φυτικές ίνες14,0 g37%
Βιταμίνες
Το φυλλικό οξύ45 μg11%
Νικοτινικό οξύ1.824 mg11%
Παντοθενικό οξύ0.409 mg8%
Πυριδοξίνη0.348 mg27%
Ριβοφλαβίνη0.471 mg36%
Θειαμίνη0.48 mg4%
Η βιταμίνη Α4751 IU158%
Βιταμίνη C-160,1 mg266%
Ηλεκτρολύτες
Νάτριο9 mg0,5%
Κάλιο609 mg13%
Μέταλλα
Ασβέστιο405 mg40,5%
Σίδερο17.45 mg218%
Μαγνήσιο160 mg40%
Μαγγάνιο1.719 mg75%
Μαγγάνιο106 mg15%
Ψευδάργυρος1.81 mg16,5%
Φυτο-θρεπτικά συστατικά
Καροτίνη-β2851 μg-

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | coupon codes